16 Şub 2012

Ah Şu Çikolata!

14 Şubat'ta ne yapsak ne etsek derken ne zamandır istediğimiz "fırsat" ayağımıza gelmişti.Bir çikolata kursu! Bundan daha iyisi olabilir miydi?! Tek ihtiyacımız olan şey fazlasıyla mutluluk hormonundan başka bir şey değildi elbette. Biz de düştük yollara. Atölye Ful'de bulduk kendimizi. Hocamız Ful Hanım bir anne.Aynı zamanda Haliç Üniversitesi Aşçılık bölümünde okuyor,kendini geliştirmeye oldukça açık anlayacağınız. Bize hem çok faydalı bilgiler edindiren kursta cidden çok samimi üç dolu saat geçirdik. Çikolata nazlı yarimmiş.Hem sıcaktan hem soğuktan fazlasıyla etkilenirmiş.Hassas davranılmalıymış. Falan filan... Biz üç tip çikolata yaptık o gün: İçi dolgulu fındıklı çikolata, Roches, Truffle. Şimdi sizlerle elbette ki hem hünerli ellerimizin mucizelerini fotoğraflarıyla paylaşmak hem de edindiğim bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.

  İçi Dolgulu Fındıklı Çikolata

 Kursumuza ilk etapta içi dolgulu çikolatayla başlıyoruz. Ana malzememiz saf çikolata özü.Bunu Eminönün'de Kurukahveci Mehmet Efendi'nin bulunduğu sokakta birçok pastacıdan temin edebilirsiniz. Hocamızın dediğine göre Türk çikolata markalarından kalitesiyle başı çeken öncelikle Lider, daha sonra Mablen imiş.Bu öze "kuvertür" deniyor ve kuvertürün içindeki kakao oranı değiştikçe bitterlik durumu değişiyor. Gelelim içi dolgulu çikolataya. Öncelikle kuvertür halinde normal bir tencere içinde ve ateş üzerinde eritmemizin son derece yanlış olduğunu öğreniyoruz. Temperleme denen çikolata eritme işlemi oldukça hassas bir işlem.Bir tava ya da tencere içine koyduğunuz çikolatayı o tavanın içinde olduğu içi tava seviyesinden altta olacak şekilde su ile dolmuş bir başka tencerinin altını yakarak eritiyorsunuz.Buradaki amaç ise buharda eritmeyi sağlamak. Temperleme dediğimiz eritme işlemi oldukça önemli.Burada bir dipnot: Eğer temperlediğiniz çikolatayı o gün kullanmadıysanız ertesi gün temperlenmemiş çikolatayla karıştıracaksanız mutlaka yeniden eritmeye tabii tutmanız gerekiyormuş! Temperleme işleminden sonrası haliyle basit.Temperlediğimiz çikolatayı kalıplara döküyoruz.Ancak içine başka bir madde ekleyeceksek ki biz fındık ekledik,yarıya kadar dolduruyoruz.Fındığımızı da ekledikten sonra kalıbımızın ağız seviyesine kadar eşit düzeyde yaydığımız çikolatayı tam yerine oturması için kalıbımızı iki elle yere paralel şekilde sertçe masaya atıyoruz.Böylece kalıp tam oturmuş oluyor.En son ise spatulayla fazlalıkları sıyırıp buzdolabında bekletmeniz yeterli. Dipnot:İçi akışkan çikolata elde etmek için buzdolabına verdikten 10dk sonra kalıbı çıkarıp boşaltmanız gerekiyor.Boşaltılmış haliyle tekrar dolaba koyduğumuz çikolata haliyle daha katılaşmış oluyor aynı işlemi iki kere uyguladığımızda dış yüzey sert iç yüzey ergin bir halde oluyor.








İçi doldulu fındıklı çikolatan bir sonraki durağımız Fransız harikası Truffle'lerdi.Truffle pandispanya ile yapılan bir nevi kek topları.Pandispanyayı ufaladığınız kalıba bir paked kremayı da dökünce "ganaj" denen karışımı elde ediyoruz ve bu ganaj annelerimizin bizleri kandırdığının (!) aksine hakiki mozaik pastanın öz haliymiş.Buna petibör bisküvi ufalayınca mozaik pasta oluyormuş. Neyse efendim konusumuza dönecek olursak ganajı isterseniz tarçın ve kuru üzümle karıştırın ister bu haliyle kalsın (ki biz iki türlü de yaptık) en son buzdolabına koyup soğutuyoruz.Yeterli kıvama geldikten sonra ellerimizde toplar haline getirip keyfe göre hindistan cevizi yahut kakaoya buluyoruz.Afiyetle yiyiyoruz.



Son ve bence en lezzetli tarif, pastanelerde yemeye doyamadığımız Roches. Yapımı ise oldukça basit.Temperlediğimiz çikolata karışımını mısır gevreği ve fındıkla karıştırıyoruz.Bulamacı ellerimizde dilediğimiz gibi şekillendirip bir karton üzerinde dolaba veriyoruz.Geriye tadını çıkarması kalıyor :)






Evet biz belki de sevgililer gününde yapılması en makul şeylerden birini yaptık.İki dostun sıcaklığını çikolata tadında erittik.Atöyle Ful'deki ana-kız da bir o kadar samimiydi.Şiddetle öneririm,hem bir kez gittiniz mi sizi networklerine ekliyorlar ve diğer kurslarına da indirimli katılıyorsunuz.

Son dipnot: Normalde tüm bu yaptığımız çikolataların en az 7-8 saat beklemesi gerekiyor hatta Roches'un,Truffle'ın bir gecesi var.Ancak biz kısıtlandırılmış vakitte olduğumuz için kısa sürede şiddetli soğutmuşuz.Bunun sebebi kendi yaptığımız bireysel çikolatanın miktar olarak az olduğundan ve çabuk tüketileceğinden.Normalde bu kadar ani sıcaklık değişimine uğrattığımız çikolata hemen tüketilmezse yağlarına ve katmanlarına ayrılmak suretiyle dağılabiliyor,rengi değişebiliyormuş.Evde denemek isteyenler için,bilginize...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...