8 Şub 2013

SODA MI MADEN SUYU MU?





Bir restoranta gidiyorsunuz ve siparişinizi “ Maden Suyu” olarak verdiğinizde karşınızdaki garsondan “Tamam, bir soda.” Cevabı alıyorsunuz. Bu cevap aslında bizim ülkece maden suyu ile soda arasındaki fark hakkındaki bilinçsizliğimizin bir göstergesidir .
Çoğumuz sodayla maden suyunun farkını bilmeyiz. Oysa aralarında büyük farklar var. Maden suyu yerin derinliklerinden çıkagelir sofralarımıza.Bunun yanında içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit eklendiğinizde soda elde etmiş olursunuz.Esasen soda , asitli suyun ta kendisidir.
 Magmadan beraberinde taşıdığı demir,sodyum,kalsiyum,klorit,sülfat gibi zengin minerallerle, maden suyunun çeşit çeşit faydası vardır . Özellikle büyüme çağındaki bireylere,hamilelere ve yaşlılara artan mineral ihtiyacının karşılanmasında, yazın artan terlemeyle vücudumuzun kaybettiği su ihtiyacının gidermesine yardımcı olur. İçerdiği kalsiyumla güçlü kemik yapısına katkıda bulunurken cildimizin de gergin,pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına olanak sağlar.  Sodanın ise, akşam yediğiniz ağır bir yemeğin ardından midenizi rahatlatmasının dışında bir işlevi yoktur. Yani maden suyu bir ihtiyaç, soda ise tercihtir.
Bunca farktan bahsetmişken, akıllara “Biz nasıl ayırt edeceğiz?” sorusu geliyor elbette. Marketlere gittiğimizde soda etiketlerinde yazan doğal maden suyu ya da zengin doğal mineralli suyu tanımlamaları bizler için yanıltıcı oluyor.Hele ki bikarbonat,kalsiyum ve sodyumla desteklenince hepimiz elimizdeki sodanın maden suyu olduğunu sanıyoruz. Ayırt edemiyorsak alışveriş esnasında bir bilene sormakta fayda var.Zira soda normal bir suyun minerallerle bir “tesis” tarafından işlenmesi sonucu elde edildiği için mineralli su=yararlı şeklinde pazarlanması çok normal.
Amerikan Obezite Birliği’nin sağlıklı insanlar için günlük iki şişe (600 ml)  önerdiği mineralli suların seçimini yaparken  fazlası kemik erimesine neden olduğundan düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Sodaya gelince, o sizin ağzınızın tadına kalmış.
   İçtiğiniz her neyse, bolca yaraması dileğiyle J



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...