20 May 2012

GERÇEK KRALİÇE



 

  Geçtiğimiz günlerde Yıldız Kenter'in bu sezonki oyunu Kraliçe Lear'ı ''son gösteriminde'' izleme şansını elde ettim. Eugene Stickland'in Kral Lear'dan esinlenerek yazdığı, ömrünün son demlerine hayata meydan okuyan ama kimi zaman çaresizliklere düşüp pes etme eşiğine gelen yaşlı bir oyuncu kadın (Yıldız Kenter) ve ona çalıştığı Kral Lear'ın provalarında ezber yardımı veren küçük kızın (Sedef Şahin) yüzlerimizi tatlı tatlı gülümseten hikayesini anlatıyor.Oyunun üçüncü kişisi ise diyaloglara  dahil olmayan ancak oyunla bir bütün halinde kulaklarımıza bir ziyafet çektiren çellist Feride Berin Varol.
  Oyun tek perdeden oluşuyor ve sakin, doğal ve bir o kadar canlı tavrıyla su gibi akıp gidiyor. Hele ki büyük ustayı daha önce seyretmemişseniz hayran kalmamanız olası bile değil. İlerlemiş yaşına rağmen, gözlerimizi kırpmadan izlettiren oyunculuğu, asaleti, zarafeti, saçlarının beni benden alan yumuşaklığı ve daha nicesi beni Yıldız Kenter'e aşık etti.Böyle bir enerji yok kah orda kah burda, inanamayacaksınız ama amuda bile kalkıyor.Genç oyunculara parmak ısırtan bir ustalık ve mükkemmellikti onunkisi.

  Oyun günümüze başarıyla uyarlanmış ve modern çağın cilvelerini öyle tatlı bir dille vermiş ki kahkahalarınızı tutamıyorsunuz.Tabi bu noktada telefon bağımlısı olmuş,her şeyden bir haber laylaylom yaşayan biz gençliğin hazin durumunu en iyi şekilde gözler önüne seren Sedef Şahin'in oyunculuğu da takdire şayandı

  Eğer bu oyunu tek cümleyle anlatmam gerekirse; oyunun galasında yazar Eugene Stickland'in Kenter'e söylediği ''Bu oyunu adeta sizin için yazmışım.'' sözü bence her şeyi anlatmaya yetiyor.Bu sezon son kez oynandığını duyduğum Kraliçe Lear eğer önümüzdeki sezon devam ederse mutlaka gitmelisiniz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...